veranadine.reismee.nl

Dag 13

Donderdag 28 oktober

Een koude nacht gehad. Maar gelukkig had iedereen daar last van. Een piepklein straaltje water uit de kraan, gezicht opgefrist en naar het ontbijt. Brood met ei en thee. Toen weer de bus in het met zijn allen en daar gingen we. Het laatste kleine stukje van de reis met bus door het prachtige Ethiopische landschap. Nog even genoten.

De reis was kort. Voor we het wisten waren we aangekomen in Addis Abeba. Geluncht en daarna naar de markt. Of eigenlijk een soort van bazaar. Een grote, overdekte markt met heel veel Afrikaanse en Ethiopische spulletjes. Zoveel leuke dingen, zoveel wat ze in Debre Tabor niet hadden. Ook hier was het weer een leuk spelletje, het afdingen. Ik houdt er alleen niet zo van, maar er waren genoeg studenten die er wel heel veel lol in hadden en die hebben mij steeds geholpen. Allemaal leuke dingetjes gekocht voor het thuisfront. Nog wat kleine bedankjes voor degenen die mij gesponsord hebben. We hadden in totaal twee uur de tijd op de markt, lang zat. Na anderhalf uur was ik er wel flauw van. Nadat de twee uur voorbij waren, terug naar de bus. Op naar het Holland House van Wim!

Ja ja, een Holland House in Addis Abeba. Er schijnen zo'n 600 Nederlanders hier rond te lopen. In het Holland House konden we ons even omkleden en opfrissen. Onze laatst gekochte souvenirs opbergen in onze koffers. Die hier speciaal voor van het dak van de bus werden gehaald. Ook ontmoeten we hier groep A. Die al die tijd dat wij in het noorden van het land zaten, in het zuiden zaten. In het stadje Jimma, minder dan een dag reizen vanaf de hoofdstad. Ook voor deze avond was een Ethiopisch bandje geregeld en er stond een grote barbecue klaar met daarnaast een grote tafel waar even later een prachtig buffet klaarstond. Wij hadden, Tibor, Lieke en Didi, op de melodie van Halleluja een lied geschreven voor groep A. Dit gingen we met zijn allen voor hen zingen. Groep A had ook een lied voor ons, op de melodie van Op een onbewoond eiland.. Het is traditie bij de Onderwijsexpeditie om als groep voor elkaar een lied te schrijven over alles wat we hebben beleefd.

Om 20.30 uur was het toch echt tijd om naar het vliegveld van Addis Abeba te gaan. Met zijn allen zingen in de bus, de laatste keer in de bus. Afscheid nemen van Anne, zij bleef voor Edukans nog een paar dagen langer in Ethiopië. Afscheid nemen van Tamrad en Selam. Onze fantastische reisbegeleiders hier in Ethiopië, zij hebben echt goed voor ons gezorgd.

Door de douane, al onze souvenirs mogen mee. Behalve onze flesjes met rode, Ethiopische aarde. Inchecken, koffer zit niet eens aan het maximale gewicht! Dan naar de gate, wie staan er achter ons in de rij. Jawel, Nick en Simon. Onze groep is er heel relaxt over. Groep A helemaal hieperdepiep hierover. Ze komen nog even bij ons zitten en dan is het tijd om het vliegtuig in te gaan. Toch wel wat zenuwen voor het vliegen. Maar gelukkig een relaxte vlucht naar huis gehad. Niet ziek geweest, heel even geslapen. Muziek geluisterd, naar buiten gekeken (ik zat bij het raam) en toen konden we eindelijk voet op Nederlandse bodem zetten. Koffers verzamelen en nog voor de laatste keer deze reis bij elkaar zijn.

Een grote kring. Een dankwoord van Diederik. Tranen. Een glimlach. Afscheid nemen van deze fijne groep. Voor iedereen een dikke knuffel. Ik mis iedereen nu al. En we staan nog met zijn allen op Schiphol. En toch is het voorbij nu. Tijd om naar huis te gaan.

Dan met onze koffers naar buiten toe. Een vrolijke bloemenslinger voor iedereen, van Edukans. Met een prachtig gedicht. Het beschrijft de hele reis.

Welkom thuis .. Welkom

Plotseling daar

Plotseling hier

Wetend wat je thuis komt doen

Want je hebt een verhaal te vertellen

Jouw verhaal

Over onderwijs, armoede, geluk en kinderen

Je hart zit er vol van

Je lijf is er moe van

Maar je wilt vertellen

Lukt het je?

En kun je nu gewoon verder?

Nee, want er is iets in je veranderd

De reis heeft je anders gemaakt

Mooier... Want jij hebt het beleefd!

Welkom thuis .. Welkom

Kea

Hoi Vera,
Wat heb ik genoten van je reisverslag!! Mooi levendig en beeldend verteld!
Blijf het bijzondere gevoel dat je hebt ervaren zo lang mogelijk houdenen koester het maar. En zoals het gedicht zegt, dit is een onuitwisbare ervaring die ongetwijfeld iets met je heeft gedaan.
Welkom terug in het "rijke Nederland"

Kea

tante marian

moi laiverdwat heb je alles ongelooflijk mooi beschreven ik heb alles achter elkaar gelezen en had het gevoel dat ik er een heel klein beetje bij was
wat ook veel ervaringen mooi en minder mooi maar o zo waardevol voor je verdere leven je draagt een rijke schat met je mee,

dikke smok en liefs ,marian

nies van mersbergen

Lieve Vera

Ik heb genoten van je reisverslag. Wat is dit een geweldige ervaring voor je geweest. Je hebt talent om mooie verslagen te schrijven, boeiend waardoor een ieder die niet mee is geweest een het wel en wee van jullie ries mee heeft kunnen maken. Hopelijk ben je al weer een beetje gewend in het koude en gure Nederland

Liefs tante Nies